Behandeling ingegroeide nagels

Behandeling ingegroeide nagels

Behandeling ingegroeide nagels

Als een nagel al ingegroeid is, en de nagelwal rood, gezwollen, ontstoken en pijnlijk is, gaat u dan direct naar de huisarts, niet naar de pedicure! 

Is een nagel aan het ingroeien, bel dan de pedicure voor behandeling.

De pedicure kan voorkomen dat een nagel verder in de nagelwal dringt en de nagel zo begeleiden in de groeirichting dat hij niet meer zal ingroeien.

De ingroeiende nagel:

Een nagel waarbij de rand of de punt van de nagel in de nagelplooi drukt en pijnklachten geeft vormt de eerste fase van een ingegroeide teennagel. Daarbij kan zich in de nagelplooi eelt vormen. Men noemt dit stadium: pseudo-ingegroeide nagel.
Bij de volgende fase dringt de nagelpunt in de huid en kan daarbij veel pijn en een uitgebreide ontsteking veroorzaken. Meestal treedt het probleem op bij de grote teen.

De meest voorkomende oorzaken van ingegroeide nagels zijn:

  • verkeerde schoenen (te smal of te kort)
  • verkeerd knippen (te kort en/of ronde hoekjes)
  • afwijkende vorm van de nagel, bijvoorbeeld te hoge curve: “tunnelnagel”
  • zweetvoeten, met als gevolg meer bacteriën en verweking van de nagelwal
  • trauma: klap of stoot, bijvoorbeeld door sportactiviteit
  • afwijkende stand van de voet, bijvoorbeeld een platvoet of een naar binnen geknikte voet (valgus voet)

Wat doet de pedicure?

Een pseudo-ingegroeide nagel kan over het algemeen goed door de pedicure behandeld worden. Hierbij wordt het eelt uit de nagelplooi verwijderd, de zijkant van de nagel afgevlakt en gezorgd dat de nagel niet meer in de huid kan drukken (drukvrij leggen).

Als de oorzaak een bolle nagel is, dan kan een nagelbeugel worden aangebracht, zodat de vorm wordt gecorrigeerd. De nagelbeugel techniek kan een vervelende chirurgische ingreep voorkomen, mits men er op tijd bij is. Als de teen namelijk al ernstig ontstoken is, moet men zich door een arts laten behandelen

Nadat de pedicure de nagel drukvrij heeft gelegd, dient u de zere teen in de gaten te houden. Als er pijn en roodheid ontstaat laat dan dagelijks een druppeltje podilon (het vroegere sterilon) in de nagelwal vallen. Dit voorkomt dat de ontsteking opnieuw de kop opsteekt.

Ook nagelriemolie (verkrijgbaar in onze praktijk) helpt bij het voorkomen van ingroeiende nagels.

Het is het vermelden waard dat ingegroeide nagels relatief veel voor komen bij pubers. Waarschijnlijk is dit het gevolg van een combinatie van dunne nagels (door snelle groei), te kleine schoenen (ook vaak door snelle groei) en een weke huid.

Scroll naar boven