Behandeling van Mycosenagels (kalknagels) en schimmeldiagnostiek

Behandeling van Mycosenagels (kalknagels) en schimmeldiagnostiek

Behandeling van mycosenagels (kalknagels) en schimmeldiagnostiek

Kalknagels hebben eigenlijk niets met kalk te maken. Het is een schimmelinfectie die je nagels aantast, waardoor ze er kalkachtig uit gaan zien. Een kwart van de bevolking heeft wel eens last van deze hardnekkige schimmel. Iedereen heeft onschuldige schimmels op zijn huid. Ze zijn dol op vochtige, warme plekken en voelen zich dan ook prima thuis op onze voeten. Pas als zo’n schimmel de huid of nagels binnendringt en zich uitbreidt, heb je een infectie.

In ons lichaam tref je verschillende organismen en bacteriën aan. Normaal gesproken zorgen deze organismen en bacteriën ervoor dat je lichaam gezond blijft.

Om zeker te weten of het een schimmelinfectie is, kan men een stukje nagel laten afnemen bij de huisarts voor “schimmeldiagnostiek”. Naar aanleiding van de uitslag van het laboratorium kan een behandelplan worden opgesteld.

Het onderzoek door het laboratorium zal worden vergoed door uw zorgverzekeraar. De test kan ook worden uitgevoerd door de medisch pedicure, maar de kosten hiervan worden niet door uw zorgverzekeraar vergoed.

Wat doet de pedicure?

Waar nodig, zullen we de nagel afvlakken en knippen. Verder kunnen wij u adviseren bij de keuze en het gebruik van schimmelwerende producten. Ook is het mogelijk om een nagel (cosmetisch) mooi te maken middels het plaatsen van gelnagels.

De nagels worden eerst gedes­infecteerd. Dan worden de nagels gevijld en worden de aangetaste delen verwijderd. Daarna wordt er een speciale vloeistof aangebracht, die het mogelijk maakt om op een schimmelnagel te werken en verdere schimmelverspreiding voorkomt.  Vervolgens wordt de gel aangebracht, als dat nodig is in meerdere lagen. De gel wordt uitgehard onder een UV-lamp, hierna worden de nagels in model gevijld. Tot slot wordt een olie in de nagelriemen gemasseerd.

Shoefresh

Dé oplossing voor het schimmelvrij maken van uw schoenen. Je voeten zitten de hele dag warm afgesloten in je schoenen en produceren gemiddeld 250 ml. zweet per dag! Deze warme, vochtige omgeving is ideaal voor schimmels en bacteriën. Deze zorgen er voor dat schoenen gaan stinken en kunnen ook voetschimmel en kalknagels veroorzaken. Met de Shoefresh kun je nu ook je schoenen reinigen én drogen, dus wassen zonder water.

 De Shoefresh is verkrijgbaar in onze praktijk.

Wat kunt u zelf doen:

  • was de voeten zonder zeep, als u wel zeep gebruikt dan een zeep met een zure pH waarde
  • droog de voeten goed af met name tussen de tenen
  • was sokken, handdoeken en beddengoed op 60 graden
  • doe elke dag schone sokken aan
  • denk ook aan het badmatje: verwijder deze zolang er nog schimmel aanwezig is
  • draag schoenen die ventileren en wissel na elke dag de schoenen
  • gebruik (kunststof) slippers in natte openbare ruimtes

Naast bovenstaande adviezen is het van belang om bij een schimmelinfectie schimmelwerende producten te gebruiken.

Verder is het mogelijk om een nagel (cosmetisch) mooi te maken middels het plaatsen van gelnagels.

Mykosept
Scroll naar boven